Recipe: Yummy Kuih Ketayap

Kuih Ketayap.

Kuih Ketayap You can have Kuih Ketayap using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Ketayap

  1. Prepare of Bahan kulit.
  2. Prepare 2 cawan of tepung gandum.
  3. Prepare 1 cawan of santan.
  4. Prepare 2 cawan of air.
  5. Prepare Daun of pandan.
  6. Prepare 1 of biji telur.
  7. Prepare 2 of sudu besar minyak masak.
  8. You need of Secubit garam.
  9. It's of Bahan inti.
  10. It's 1 of biji kelapa parut.
  11. Prepare 1 of ketul gula melaka/gula merah.
  12. It's 1/2 cawan of air.
  13. Prepare 2 helai of daun pandan (simpulkan).
  14. It's 2 of sudu besar gula.
  15. You need 2 of sudu besar tepung pulut.

Kuih Ketayap instructions

  1. Untuk inti : masak gula dengan air sampai hancur. Masukkan kelapa dan tepung. Masak sehingga air gula kering..
  2. Potong daun pandan dan blend dengan air. Kemudian tapis dan perah untuk mendapatkan air pandan..
  3. Campur semua bahan dan kacau sebati. Kemudian tapis untuk mendapatkan adunan yang cantik. Boleh juga guna blender..
  4. Panaskan pan, sapu sedikit minyak. Tuangkan sesenduk adunan, ratakan (saya guna pan saiz kecil - muat elok2 untuk kulit ketayap)..
  5. Angkat kulit daripada kuali. Letakkan inti kelapa. Gulung kemas..
  6. Susun elok-elok dalam pinggan. Sedia untuk dinikmati .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Yummy Kuih Ketayap"

Posting Komentar