Recipe: Yummy Kuih Ketayap
Kuih Ketayap.
You can have Kuih Ketayap using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih Ketayap
- Prepare of Bahan kulit.
- Prepare 2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1 cawan of santan.
- Prepare 2 cawan of air.
- Prepare Daun of pandan.
- Prepare 1 of biji telur.
- Prepare 2 of sudu besar minyak masak.
- You need of Secubit garam.
- It's of Bahan inti.
- It's 1 of biji kelapa parut.
- Prepare 1 of ketul gula melaka/gula merah.
- It's 1/2 cawan of air.
- Prepare 2 helai of daun pandan (simpulkan).
- It's 2 of sudu besar gula.
- You need 2 of sudu besar tepung pulut.
Kuih Ketayap instructions
- Untuk inti : masak gula dengan air sampai hancur. Masukkan kelapa dan tepung. Masak sehingga air gula kering..
- Potong daun pandan dan blend dengan air. Kemudian tapis dan perah untuk mendapatkan air pandan..
- Campur semua bahan dan kacau sebati. Kemudian tapis untuk mendapatkan adunan yang cantik. Boleh juga guna blender..
- Panaskan pan, sapu sedikit minyak. Tuangkan sesenduk adunan, ratakan (saya guna pan saiz kecil - muat elok2 untuk kulit ketayap)..
- Angkat kulit daripada kuali. Letakkan inti kelapa. Gulung kemas..
- Susun elok-elok dalam pinggan. Sedia untuk dinikmati .
0 Response to "Recipe: Yummy Kuih Ketayap"
Posting Komentar