How to Cook Perfect Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis
Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis.
You can have Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis
- It's 250 gm of tepung gandum.
- Prepare 50 gm of tepung pulut.
- You need 50 gm of santan.
- You need 50 gm of marjerin.
- You need 12 gm of SERI AJI IKAN BILIS.
- It's 4 gm of perencah RASA SIFU.
- It's 5 gm of serbuk kari daging/ikan.
- You need 8 gm of ikan bilis **.
- It's 2 of biji bawang kecil **.
- You need 1 sudu teh of jintan manis **.
- It's 1 of biji telur.
- Prepare 1 sudu teh of air kapur.
- Prepare 3 of tangkai daun kari - digoreng dahulu & ramaskan.
- You need 4 of tangkai daun kari - untuk hiasan.
- Prepare sedikit of daun bawang - dihiris halus.
- You need 65 gm of air.
Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis instructions
- Satukan bahan bertanda (**) tumbuk dengan lesung batu hingga lumat halus..
- Satukan semua bahan lain di dalam satu bekas termasuk bahan yang tumbuk lumat kecuali air, bahan digaul rata dahulu..
- Masukkan air sedikit-sedikit sambil menguli hingga doh lembut tidak melekat ditangan. Tutup doh dengan plastik wrap rehatkan 15-20 minit..
- Selepas itu, boleh cubit kecil doh dan tekan guna acuan kuih siput, buat hingga doh habis..
- Panaskan minyak, goreng hingga warna keperangan masukkan 4 tangkai daun kari ke dalam kuali yang sama, sentiasa mengacau perlahan dan angkat, toskan minyak..
- Alihkan kuih siput yang ditoskan minyak tadi di atas tisu dapur pula supaya kuih siput tidak berminyak. Sedia disimpan di dalam bekas kedap udara atau terus dinikmati..
0 Response to "How to Cook Perfect Kuih Siput Seri Aji Ikan Bilis"
Posting Komentar