Easiest Way to Make Appetizing Laksa Sarawak

Laksa Sarawak.

Laksa Sarawak You can have Laksa Sarawak using 34 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Laksa Sarawak

  1. It's of Bahan Pes Laksa :.
  2. It's 8 of biji bawang merah.
  3. You need 4 ulas of bawang putih.
  4. It's 14 of tangkai cili kering.
  5. You need 1 of inci lengkuas.
  6. You need 3 of biji buah keras.
  7. It's 3 batang of serai.
  8. You need 1 of inci belacan.
  9. You need 1 of genggam udang kering (disangai).
  10. Prepare 1 sudu teh of biji ketumbar (disangai).
  11. You need 1 sudu teh of jintan manis (disangai).
  12. It's 1 sudu teh of jintan putih (disangai).
  13. You need 1/4 cawan of kacang tanah (digoreng tanpa minyak).
  14. It's 1/4 cawan of bijan (disangai tanpa minyak).
  15. It's 1 of sudu besar garam.
  16. It's 2 of sudu besar gula.
  17. You need of Secubit serbuk perasa.
  18. It's 5 of sudu besar minyak masak.
  19. Prepare 1/2 cawan of air (untuk mengisar).
  20. Prepare of Bahan Kuah :.
  21. It's 2 liter of air.
  22. You need 1/2 of kilo udang basah.
  23. Prepare 2 batang of serai (diketuk).
  24. It's 1 kotak of santan pekat.
  25. Prepare 2 of sudu besar garam.
  26. Prepare 1 of sudu besar gula.
  27. Prepare of Bahan Hiasan :.
  28. It's 1/2 of bungkus bihun Faeza(dicelur).
  29. Prepare of Taugeh (dicelur).
  30. It's 100 gm of isi ayam secukupnya (direbus dan dicarik halus).
  31. Prepare 1 of pokok daun ketumbar (diracik).
  32. Prepare 5 of biji limau kasturi (dibelah dua).
  33. Prepare 5 keping of kek ikan (dipotong nipis).
  34. Prepare 1 keping of telur dadar (digulung & dipotong bulat) - tapi lupa letak ni .

Laksa Sarawak instructions

  1. Bahan Pes Laksa : bawang merah, bawang putih, cili kering, lengkuas, buah keras, serai, udang kering dan belacan dikisar halus. Tumis dengan minyak masak sehingga naik bau. Masukkan biji ketumbar, jintan manis, jintan putih, kacang tanah dan bijan. Kacau sebati..
  2. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Masak sehingga kuah pekat. Tutup api dan sejukkan seketika..
  3. Bahan Kuah : Didihkan air panas dan masukkan udang dan serai. Rebus hingga udang masak. Kemudian toskan udang. Masukkan pes laksa dan kacau menggunakan api perlahan. (Boleh tambah air jika perlu).
  4. Masukkan santan dan perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kuah mendidih dan pekat. Udang tadi masukkan semula ke dalam kuah dan masak seketika. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan..
  5. Cadangan Hiasan : Masukkan bihun ke dalam mangkuk. Masukkan taugeh, telur, daun ketumbar, isi ayam dan telur dadar. Tuangkan kuahnya dan sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Make Appetizing Laksa Sarawak"

Posting Komentar