How to Prepare Perfect Pulut Kuning & Rendang Ayam
Pulut Kuning & Rendang Ayam.
You can cook Pulut Kuning & Rendang Ayam using 27 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Pulut Kuning & Rendang Ayam
- It's of Bahan2 Pulut Kuning.
- Prepare 1 1/2 kg of beras pulut -di basuh.
- You need 2 of sudu besar serbuk kunyit.
- It's 3-4 titik of pewarna kuning -tak nak campur pun boleh.
- You need 4 keping of asam gelugur/asam keping.
- It's of Air secukupnya utk rendam pulut.
- Prepare 2 cawan of santan sederhana pekat (saya guna 1 biji kelapa parut).
- Prepare 2 sudu teh of garam.
- Prepare 2 of sudu besar gula.
- Prepare of beberapa helai daun pandan -utk mewangikan pulut.
- It's of Rendang Ayam.
- You need 1 of ekor ayam.
- Prepare 10 of biji bawang merah*.
- Prepare 6 ulas of bawang putih*.
- You need 1 of inci halia*.
- You need 1 of inci lengkuas*.
- It's 1 of inci kunyit*.
- Prepare 3 batang of serai*.
- It's of (bahan2 bertanda * di blend halus).
- You need 5 of sudu besar cili kering blend.
- Prepare 1 cawan of santan pekat.
- You need 1 cawan of air.
- It's 1/2 cawan of kerisik.
- You need 2 helai of daun kunyit -di hiris halus.
- Prepare 4 helai of daun limau purut -di hiris halus.
- It's 1 sudu teh of garam @ secukup rasa.
- Prepare 2 of sudu besar gula @ secukup rasa.
Pulut Kuning & Rendang Ayam step by step
- Pulut Kuning Rendam pulut bersama air, serbuk kunyit, pewarna & asam gelugur. Biar pulut tenggelam dari air ye.. tutup & biarkan semalaman.
- Toskan pulut & masukkan ke dalam pengukus yg telah di lapik dengan jaring bersama daun pandan. Buat beberapa lubang supaya wap panas dapat naik ke atas utk masak pulut. Kukus selama 20 minit. Balikkan pulut sekali saja supaya pulut masak rata.
- Sementara pulut di masak, campur santan dengan garam & gula. Kacau hingga larut. Kemudian, tuang ke dlm pulut yg telah masak.
- Arung rata & kukus semula selama 20 minit dengan daun pandan. Buat lubang jgk seperti tadi. Saya balikkan pulut sekali je.. jangan balikkan banyak kali utk elakkan pulut hancur..jadi tak cantik nanti...
- Blend bawang2, halia, lengkuas, kunyit & serai hingga halus. Selepas tu, tumis bersama cili kering blend & serai yg di ketuk hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam & kacau hingga separuh masak.
- Kemudian, tuang santan & air. Biarkan mendidih.
- Bila kuah mulai pekat, masukkan kerisik. Saya guna 3 paket kerisik seperti dalam gambar ye -40gm x 3. Kacau rata. Perasakan dengan garam & gula.
- Bila kuah dah sedikit kering, masukkan daun kunyit & daun limau. Kacau lagi hingga kering sedikit lagi..jangan terlalu kering ye..saya suka buat berkuah sedikit..al maklum la..budak2 ni suka cedok kuah banyak2. Masak hingga betul2 pecah minyak yg cantik..boleh tutup api.
- Boleh lah di hidangkan pulut kuning bersama rendang ayam.
0 Response to "How to Prepare Perfect Pulut Kuning & Rendang Ayam"
Posting Komentar