Easiest Way to Cook Tasty Kueh peria
Kueh peria.
You can have Kueh peria using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kueh peria
- It's 2 cawan of tepung pulut.
- You need 1/2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1/2 cawan of santan.
- Prepare 1 cawan of air.
- Prepare 1 sudu teh of air kapur makan.
- It's of Secubit garam.
- Prepare 1 sudu makan of air daun pandan dan pewarna hijau @pewarna merah.
- It's of Minyak dan daun pisang.
- It's of Bahan inti.
- Prepare 2 cawan of kacang merah direndam dan rebus hingga lembut.
- You need 1 cawan of air gula merah @manisan klu nak manis boleh tambah gula.
- Prepare 2 cawan of air.
- You need 1 sudu makan of mentega.
- You need 2 sudu makan of minyak.
- Prepare of Secubit garam, daun pandan,pewarna merah.
Kueh peria instructions
- Rebus kacang hingga lembut. Sejuk boleh blender semua bahan inti kecuali daun pandan dan mentega. Masak dalam kuali hingg pekat sebelum angkat masukan mentega.
- Untuk kulitnya, masukan bahan dalam mangkuk gaul rata. Dah sebati boleh tambah pewarna. Klu nak buat 2 warna pun boleh. Hari ni akak buat warna merah.
- Sedia dibentuk, bahagikan adunan kepada 15 bahagian. Saiz pilihan masing2. sapu minyak pada tangan @ guna sarung tangan plastik, gentel agak membujur dan leperkan masukan inti dibahagian tengah,tutup rapat agar inti tidak keluar semasa dikukus. Garis dengan pisau kek pada kulitnya. Ingat sapu minyak kerana kueh ni memang melekat..
- Lapik dengan daun pisang @ plastik dan kukus selama 10-12 minit. Jangan terlalu lama nanti ia kembang. Sejuk boleh dihidang.
0 Response to "Easiest Way to Cook Tasty Kueh peria"
Posting Komentar