How to Cook Delicious Rendang Daging Special Mak Liha
Rendang Daging Special Mak Liha.
You can cook Rendang Daging Special Mak Liha using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Rendang Daging Special Mak Liha
- You need 1 kg of Daging lembu (potong dadu).
- You need 1.5 cawan of air rebusan daging.
- Prepare 3 of senduk minyak masak.
- Prepare 2 of biji bawang besar.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- Prepare 1 of ibu jari halia.
- Prepare 1 of ibu jari lengkuas.
- It's 1 of ibu jari kunyit.
- Prepare 5 batang of serai.
- It's 1.5 of senduk cili kisar.
- It's 2 keping of asam keping.
- It's 1/2 of peket kecil rempah rendang Babas.
- You need 1/2 kotak of kecil santan Kara.
- Prepare 1.5 of senduk kerisik.
- You need of Garam.
- You need of Gula Melaka.
- Prepare of Gula putih.
- Prepare of Maggie Cukup Rasa.
Rendang Daging Special Mak Liha step by step
- Rebus daging yang telah dipotong dadu bagi menjimatkan masa memasak rendang. Simpan air rebusan untuk digunakan nanti..
- Panaskan minyak. Kisar bawang merah dan bawang putih. Tumis. Kisar halia, kunyit dan lengkuas. Masukkan dalam kuali setelah tumisan bawang wangi dan kekuningan. Kemudian, kisar serai dan masukkan dalam bahan tumisan..
- Masukkan cili kisar, asam keping dan rempah rendang Babas..
- Masukkan daging rebus bersama sedikit air rebusan daging. Masukkan kerisik dan santan. Gaul rata..
- Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Apabila hampir masak, masukkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit untuk menaikkan aroma wangi rendang. Dah siapp!.
- Nota: Selepas tutup api, biarkan saja rendang atas pan supaya rendang kering sendiri dan pecah minyak dengan cantik. Jangan risau kalau awal-awal nampak berkuah macam gulai .
0 Response to "How to Cook Delicious Rendang Daging Special Mak Liha"
Posting Komentar