How to Prepare Delicious Laksa pahang @laksa gebuk
Laksa pahang @laksa gebuk. Laksa Pahang @ Laksa Gebok antara makanan tradisional Negeri Pahang dimana bila ada majlis majlis atau perayaan menu yang wajib ada Laksa Gebok. Ada sesetengah orang mengenali laksa ini sebagai Laksa Pahang. Macam ni lah rupa paras doh tepung laksa yang telah diuli.
Laksa Pahang Kuah Merah Malaysian Kitchen In Germany. Laksa Pahang tak segelemer dengan laksa dari negeri-negeri lain di Malaysia seperti laksa Penang, laksa kedah, laksa Johor atau laksa lemak Kelantan. Ada orang yang tak tahu pun pasal laksa Pahang nie. You can have Laksa pahang @laksa gebuk using 24 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Laksa pahang @laksa gebuk
- It's 1 kg of ikan sardin (ko nk guna ikan ape pon x de hal weh.. nak guna salmon pon berehh).
- It's 2 keping of asam keping.
- You need of Garam.
- It's Sedikit of kunyit hidup.
- Prepare Sedikit of halia (sy guna halia muda).
- Prepare Sedikit of lengkuas (pon guna lengkuas muda) sbb? Rase dianx terlalu kuat.
- It's Sedikit of belacan.
- You need of Minyak untuk tumis.
- You need 1 of paket kecik serbuk kari ayam.
- It's 2 of paket kecil serbuk kari ikan.
- You need 2 kotak of kecil santan kara.
- It's 500 g of bawang merah.
- Prepare 6 ulas of bawang putih.
- It's 2 of senduk Cili kering kisar.
- Prepare 1 of paket kecil kerisik.
- Prepare Sedikit of garam.
- It's Sedikit of gula.
- You need 1/2 of gula nisan.
- You need of Mee gebuk.
- Prepare 2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 100 g of air.
- You need Sedikit of garam.
- Prepare of Sambal belacan.
- You need of Cili kering + cili merah + belacan bakar.
Laksa is a spicy noodle soup popular in the Peranakan cuisine of Southeast Asia. Laksa consists of thick wheat noodles or rice vermicelli with chicken, prawn or fish. Laksa ayam punya kuah yang gurih sekaligus manis, dengan aneka topping dan isian mulai dari mi hingga potongan ayam. Masing-masing daerah punya ciri khas tersendiri untuk laksa mereka.
Laksa pahang @laksa gebuk step by step
- Untuk mee saya guna noodle maker (campur tepung dan air je) rebus macam biasa.
- Untuk kuah, rebuskan ikan bersama asam keping, halia, lengkuas (i guna preseure cooker je senang takyah nak perisi isi ngn tulang.. blend je semua).
- Tumis bawang merah, bawang putih halia, lengkuas dan kunyit (blend) kemudian masukkan cili blend dan asam keping.
- Setelah garing masukkan 1/2 paket serbuk kari ayam dan 1 paket serbuk kari ikan dan juga belacan dan setegah keping gul nissan kemudian masukkan air rebusan ikandan jugak ikan yang telah di blend.
- Kemudian masukkan 2 kotak santan kara dan juga 1 paket kecik kerisik setelah kuah agak pekat perasakan dengan garam dan gula.
- Untuk sambal : blend cili kering yang telah di rebus, cili merah dan juga belacan bakar.
- Siap dan sedia dihidang bersama sayur (taugeh, timun dan kacang panjang).
Ada yang berkuah kuning seperti kari, ada juga yang dicampur dengan tauco dengan warna kuah merah. Mudah untuk dimasak dan dimakan bersama keluarga. FB:- Mohd Zhafir IG:- Mohd Zhafir #laksa. Semuanya gara-gara penggunaan ikan dalam masakan laksa, di mana jangan menjatuhkan standard menggunakan ikan kembung dan ikan. You can find both curry laksa and assam laksa in Singapore.
0 Response to "How to Prepare Delicious Laksa pahang @laksa gebuk"
Posting Komentar