Recipe: Tasty Kuih Rose Pedas
Kuih Rose Pedas.
You can cook Kuih Rose Pedas using 17 ingredients and 2 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Rose Pedas
- Prepare 1/2 of paket (250gm) tepung beras jenama Erawan (3 gajah).
- Prepare 1/2 cawan of tepung jagung.
- You need 1 of biji telur.
- It's 200 ml of santan.
- You need 1 of sudu besar gula.
- It's 2 of sudu kecil maggi cukup rasa.
- You need 1/2 of sudu kecil garam.
- You need 1-2 of sudu besar bijan hitam (nak letak blh, xnak letak pun blh).
- Prepare of Hujung sudu kecil kapur.
- You need of Minyak untuk menggoreng.
- Prepare of Bahan kisar.
- Prepare 8-10 of tangkai cili kering (ikut selera masing2. Sy xde, sy gantikan dgn serbuk cili).
- It's 1 of sudu besar jintan putih (saya xde, sy buh jintan manis).
- Prepare 1 of genggam udang kering.
- You need 4 ulas of bawang putih.
- It's 3 of tangkai daun kari (saya guna setangkai je sbb x ckup).
- Prepare 1 cawan of air.
Kuih Rose Pedas step by step
- Kisar halus bahan kisar. Campurkan bahan2 kering. Masukkan bahan kisar, telur, kapur gaul rata. Perasakan ikut selera masing2. Kalau kurang boleh la ditambah. Panaskan minyak dan celup acuan kuih rose..
- Bancuhan kuih rose tak pekat dan tak cair sangat ye. Celup acuan yang telah dipanaskan tadi ke dalam adunan tetapi jangan celup sehingga habis ye sebab nanti susah untuk kuih tercabut sendiri dari acuan nya. Celup sekadar paras acuan seperti dalam gambar. Masukkan ke dalam minyak panas dan biarkan sekejap dan boleh la digoyang2 sehingga kuih terlerai dari acuan. Buat lagi proses yang sama. Goreng hingga kekuningan/masak. Angkat dan toskan. Siap..
0 Response to "Recipe: Tasty Kuih Rose Pedas"
Posting Komentar